Admin Administrator
Cinsiyet : Nerden : http://twitter.com/ErenAlg Yaş : 39 Mesaj Sayısı : 13679 Başarı : 1482582 Rep Gücü : 7771
| Konu: Emperor: Rise of the Middle Kingdom 1/1/2010, 13:21 | |
| Impressions şehir kurma oyunlarında artık klasikleşti. Her yeni oyun öncekinin üstüne yapılan yeni bir eklemeydi. Pharaoh ve Zeus’un önemli yenilikleri göz önüne alındığında Emperor biraz geri bir adım gibi gözüküyor. Seriyi Zeus’un görünümünden alıp geriye Pharaoh zamanlarına götürüyor. Bunda BreakAway’in Pharaoh eklentisi olan Cleopatra’yı yapan firma olmasının bir etkisi olabilir.
Oyun, seriyi bilenler için çok farklı birşey sunmuyor. Oyunun görsel kısmını oluşturan tanrılar, ürünler vs. gibi şeylerin farklı olması dışında oyunun mantığında ciddi bir farklılık yok. Yine şehirlerinizi kurmakla, onların her türlü ihtiyaçlarını karşılamakla, ticarete açılmakla ve kar etmekle görevli bir şehir yöneticisi rolündesiniz. Yani aslında tüm mantık aynı ama Yunanistan veya Mısır’da değil Eski Çin’de oynamaktasınız.
Oyunda her biri ortalama 5-6 ayrı bölüm içeren 8 senaryo bulunmakta. Bunlarla Çin tarihinin yarıya yakını anlatılmakta (kalan yarısı muhtemel bir eklenti paketi olabilir...). Oyun Moğol hükümdarı Cengiz Han’ın Çin’i işgali ile son buluyor. Bu sekiz senaryodan ilki detaylı bir öğrenme bölümleri serisi. Oldukça iyi hazırlandığından yeni oyuncuların sıkıntı çekmeden oyuna ısınmalarını sağlayacaktır. Ayrıca herhangi bir amacın olmadığı serbest oyun şekli ile de kafanıza esen şehri kurmanız mümkün. Oyunun yanında gelen oldukça detaylı ve kolay öğrenilen editörü ile kendi bölümlerinizi veya senaryolarınız oluşturmanız mümkün.
Aslında oyunun ana mantığında Zeus ve Pharaoh’un ilginç bir birleşimi görülüyor. Evleriniz Zeus’da olduğu gibi normal ve seçkin olmak üzere iki sınıfa ayrılıyor. Normal evlerde yaşayanlar iş gücünüzü oluştururken, seçkin sınıf zevk ve sefa ile geçinip en önemli vergi kaynağınızı oluşturuyor. Ve yine Zeus’da olduğu gibi ayrı ayrı marketler yerine tek bir market kompleksi kurup ürünlerinizi oradan dağıtıyorsunuz.
Pharaoh’la olan benzerlikler ise oyunun genelinde gözüküyor. Tanrılar yerine artık kahramanlarla ilgileniyorsunuz. 4 farklı felsefe mevcut ve bunların kahramanlarını memnun etmek için hediyeler sunmak zorundasınız. Zeus’un getirdiği tanrılara büyük tapınaklar yapma ve onların şehre fayda sağlaması fikri oldukça ilginç olmasına rağmen burada uygulanmamış. Her felsefede 3 tarihi kahraman mevcut ve bunlardan bir tanesi eğer hediyelerden yeterince memnun olmuşsa şehrinize gelebiliyor. Bu kahramanlar şehrinizde olduğu sürece pek çok fayda sağlıyor ve her kahramanın farklı özellikleri var. Örneğin bazı kahramanların savaşçı yetenekleri var ve şehrinizde veya dışarıda savaşmaya gönderilebiliyor. Veya bir tanesi, Conficius, vergi ve ticaret gelirinizi artırarak karınızı önemli ölçüde etkileyebiliyor.
Görüntüler yine klasikleştiği gibi iki boyutlu ve izometrik. Ama bu oyunda önceki oyunların üzerinde bir detay seviyesi uygulanmış. Binalar ve animasyonlar oldukça detaylı ve çok güzel gözüküyorlar. Müzikler ise doğal olarak Çin müziği ile ilişkili. Şaheser denemese de oyun sırasında sizi rahatsız etmeyecek kadar kaliteli.
Oyunun önemli değişikliklerinden birisi diğer şehirlerle olan ilişkileriniz. Zeus’un stilinin biraz daha gelişmiş hali denebilir. Diğer şehirlere hediyeler gönderip, istekte bulunabiliyorsunuz. Casusluk yapabileceğiniz gibi isterseniz bir şehre savaş açıp asker gönderebiliyorsunuz. Müttefiklerinizden savaşa yardım çağırmak veya size düzenlenen bir işgalde savunma istemek mümkün.
Oyundaki en önemli yenilik ise elbette çoklu oyuncu desteği. Artık Internet ve LAN üzerinden birden fazla oyuncu ile şehir kurma deneyimi yaşayabileceksiniz. Elbette bu oyunu çok önemli ölçüde değiştirmiyor. Multiplay oyunlarında tek farkeden ticaret yaptığınız veya diplomatik ilişkide bulunduğunuz şehirleri gerçek insanların yönetiyor olması. Multiplay’de görevler yoluyla birbirinize karşı veya birlikte bir amaç için oynayabiliyorsunuz. [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] | |
|